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IV.    Proposed Rule 2.3: Evaluations for Use by Third Parties 
 
This rule concerns evaluations that lawyers are asked to prepare for the use of third parties. New 
York has no equivalent rule.  The rule allows attorneys to take on this kind of representation if 
“the lawyer believes that making the evaluation is compatible with other aspects of the lawyer’s 
relationship with the client.”  Rule 2.3(b) requires informed consent when “the lawyer knows or 
reasonably should know that the evaluation is likely to affect the client’s interests materially and 
adversely.”   
 
The Association would like to add the following italicized text to comment 4: "[i]n no 
circumstances is the lawyer permitted to knowingly make a false statement of material fact or 
law, or knowingly omit any material information in providing an evaluation under this rule.”  
See Rule 4.1; 8.4(c).   
 
V.   Proposed Rule 2.4:  Lawyer Serving as Third Party Neutral 
 
The Association agrees with the addition of this rule. 
 
VI. Proposed Rule 4.2:  Communication with Person Represented by Counsel 
 
Proposed Rule 4.2(a) forbids a lawyer from communicating “with a person the lawyer knows to 
be represented by another lawyer in the matter, unless the lawyer has the consent of the other 
lawyer or is authorized to do so by law or a court order.”  The Committee agrees with new 
addition of “court order.” 
 
The Committee also notes, and agrees with, the change from the New York rule that involves a 
shift from “party” to “person.” 
 
The Committee disagrees with COSAC’s removal of the “legal competence” requirement for 
client-to-client communications.  The Committee suggests that the new rule should read: 
[4.2(b)(1)] “cause a client to communicate with a represented person if that person is legally 
competent, and…” 
 
The Committee suggests the language set forth below be added to proposed comment 11.  The 
new language, which is in italics, underscores the lawyer’s obligation to avoid abusing, harassing 
or other unfair conduct toward an adversary. 
 
"Parties to a matter may communicate directly with each other and a lawyer may properly advise 
a client to communicate directly with a represented person without obtaining consent from a 
represented person’s counsel.  A lawyer may also counsel a client with respect to 
communications with a represented person, including by drafting papers for the client to present 
to the represented person.  In connection with such communications, a lawyer may not advise the 
client to seek confidential information or encourage or invite the represented person to take 
actions without the advice of counsel.  A lawyer who advises a client with respect to 
communications with a represented person should be mindful of the obligation to avoid abusive, 
harassing or unfair conduct with regard to the adverse party.  The lawyer should advise the 
client against such conduct.  In considering how to advise the client the lawyer should, for 
example, advise the client against communicating with the adverse party at all if the adverse 
party is legally incompetent.” 






